05.02.2021

05 лютого 2021 о 19.00 в ефірі телебачення «33» каналу було опубліковано спеціальний репортаж «Занепад протезного підприємства дискредитуючий діяльність державного підприємства.

Весь колектив Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного Підприємства обурений неправдивою інформацією, яку подано у репортажі, що містить недостовірні дані та дискредитаційні відомості, які ганьблять ділову репутацію Підприємства та створюють передумови до погіршення фінансово-економічної діяльності державного Підприємства.

Зокрема в репортажі зазначено, що Підприємство забезпечувало протезами людей з інвалідністю та учасників АТО, а також виготовляло чимало ортопедичного взуття до березня 2020 року, що повністю не відповідає дійсності. Підприємство і по сьогоднішній день здійснює забезпечення осіб, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення протезно-ортопедичними виробами, що призвело до виконання виробничої програми та фінансового плану Підприємства за 2020 рік в повному обсязі.

04.03.2020 наказом Міністерства соціальної політики на посаду директора Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства було призначено Сохрякова Олександра Вікторовича за контрактом, згідно вимог чинного законодавства.

Згідно пункту 12 постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 №77 «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки» (зі змінами) рішення про необхідність проведення конкурсного відбору для призначення керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки приймається міністерством, що здійснює управління об’єктами державної власності.

Стосовно директора Підприємства 23.01.2020 було розпочато спеціальну перевірку відповідно до статей 56-58 Закону України «Про запобігання корупції» та Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 року №171, а також перевірку відповідно до Закону України «Про очищення влади». За результатами цих перевірок не виявлено відомостей і фактів, які перешкоджали б призначенню директора Підприємства на посаду, яка передбачає зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або посади з підвищених корупційним ризиком.

Заява подана 02.03.2020 року про призначення на посаду директора Підприємства. Мінсоцполітики відповідно до вимог Порядку погодження з Головою Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головами місцевих державних адміністрацій призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управлінь міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09.10.2013 року №818 (зі змінами) направило лист до Хмельницької обласної державної адміністрації щодо погодження призначення на посаду директора Підприємства, та отримання погодження.

З урахуванням викладеного, керівника Підприємства призначено з дотриманням вимог чинного законодавства.

Новий керівник, за результатами аналізу фінансової діяльності Підприємства за 2018-2019 року замість підтримки «висококваліфікованих фінансових спеціалістів» (присутніх у студії авторів звернення, які відповідали за фінансово-економічну діяльність Підприємства, та одразу звільнились за власним бажанням), отримав у спадок факт недостовірного відображення фінансових результатів близько 2,05 млн. грн., що призвело до утворення непередбачено збитку. Зважаючи на критичну ситуацію в країні, та завдяки вірно прийнятим рішенням на чолі з директором, Підприємство змогло перекрити непередбачені збитки протягом 2020 року. А завдяки чітко спланованим діям керівника недопущено масове звільнення працівників.

За період роботи на Підприємстві Сохряков О. В. зарекомендував себе професійним та кваліфікованим керівником, який тактовно та аргументовано вміє спілкуватися та направляти колектив згідно наміченого стратегічного плану на досягнення кращого результату, вміє приймати вірні та законні рішення. За цей невеликий час керування підприємством отримав велику повагу зі сторони колективу Підприємства.

З 16.03.2020 по теперішній час на території країни діють карантинні обмеження спричинені коронавірусом COVID-19. Данна ситуація суттєво обмежила обсяги виробництва (зменшилась кількість звернень осіб та дітей з інвалідністю на виготовлення ТЗР) та незважаючи на це, завдяки чітко сформованому плану директора, Підприємство продовжує здійснювати діяльність (з дотриманням усіх карантинних вимог), зокрема:

  • усі звернення осіб та дітей з інвалідністю розглянуті, надано кваліфіковані консультації щодо замовлення, виготовлення та забезпечення технічними засобами реабілітації;
  • стаціонар Підприємства проводить реабілітацію, особи з інвалідністю забезпечуються ТЗР;
  • своєчасно виплачується заробітна плата, податки та збори (обов’язкові платежі) до бюджету та до державних цільових фондів;
  • додержується фінансова дисципліна;
  • збережено робочі місця та належні умови для високопродуктивної праці;
  • виконуються зобов’язання по укладених договорах з постачальниками товарно-матеріальних цінностей, комунальних послуг, тощо.

Згідно репортажу на підприємстві працювало 130 людей, а нині працює близько 80 людей, що не відповідає дійсності, згідно Звітності про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю на підприємстві в 2019 році працювало 92 працівника, а в 2020 – 87 працівників.

В репортажі зазначено, що в Стаціонарі первинного, складного протезування та реабілітації (далі Стаціонар) взагалі бракує лікарів-ортопедів-травматологів, що не відповідає дійсності, згідно Штатного розпису підприємства в Стаціонарі не передбачено посад лікарів ортопедів-травматологів, тільки Завідуючий Стаціонаром. Лікар ортопед-травматолог без категорії Луговий Василь Матвійович дійсно працював на посаді лікаря-ортопеда-травматолога медичного відділу, але не був у штаті Стаціонару, таким чином не лікував ні дітей з інвалідністю, ні учасників АТО. Відповідно до наказу МОЗ України №446 від 22.02.2019 «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів», лікарю без категорії у 2020 році потрібно пройти, для атестації, навчання і надати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвиту, отриманих у 2019 або 2020 рр., про що лікар був ознайомлений. Луговий В. М. відмовився проходити професійне навчання. За станом здоров’я та віком, систематично та категорично відмовлявся здійснювати виїзд та очолювати медико-технічні бригади ( під час яких здійснюється обслуговування осіб та дітей з інвалідністю за місцем проживання). Враховуючи вищезазначене, Луговий В. М. звільнився за власним бажанням.

Як наслідок в матеріалі 33 каналу вбачаються дії, які підривають діяльність Підприємства, що може призвести до зменшення надання якісних послуг населенню України у сфері забезпечення технічними засобами реабілітації осіб, дітей з інвалідністю, та інших окремих категорій, зменшення кількості робочих місць, надходження коштів до бюджетів різних рівнів, так як Підприємство є одним із основних платників податків в Хмельницькій області.

А насправді було так…

Попередня новина Наступна новина